Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Help, mijn hond trekt aan de lijn

Wil je ontspannen leren wandelen met je hond? Zonder een gespannen lijn of een hond die jou in al zijn enthousiasme vooruit trekt?
Een ontspannen wandeling begint eigenlijk al thuis in het samenzijn met je hond. Is hij rustig of flink opgewonden als je naar buiten gaat? Accepteert hij jouw leiding binnen in huis en indien dit niet het geval is verwacht je dan wel dat hij jou buiten volgt? Echt!?

Andere redenen die regelmatig voorkomen waarom honden trekken aan een riem zijn simpelweg omdat dit nu eenmaal werkt voor de hond. Hoe harder hij altijd getrokken heeft hoe sneller hij vooruit kwam op de gewenste plek. Als dit iedere toegestaan wordt is het trekken enorm vaak bekrachtigd en zal niet in een handomdraai veranderen. Ook zullen honden die bang zijn of gestress voor andere honden of mensen harder trekken om hieraan te kunnen komen. Er zijn ook honden die bij angst (angstagressie) je juist vooruit trekken en plotsklaps de aanval zoeken omdat ze geleerd hebben om zo succesvol een andere hond of mens weg te jagen zodat er niks meer over is om bang voor te zijn.

Gedragsprobleem: trekken aan de lijn

Trekken aan de lijn oplossen

Als je erachter bent gekomen waarom je hond aan de riem trekt kun je dit probleem bij de oorzaak proberen op te lossen, i.p.v. allerlei hulpmiddelen aan te schaffen die het trekgedrag enigszins zullen onderdrukken, maar nooit het gedrag zullen aanleren wat je wel wilt, namelijk rustig naast je lopen. De industrie speelt ook hier commercieel op in en beloofd allerlei quick-fix oplossingen en biedt een overvloed aan hulpmiddelen. Voor je het weet ben je een veelvoud aan hulpmiddelen aan het aanschaffen in de hoop dat dit het wondermiddel is. Zo kun je kiezen uit een halsband, een halti, een flex/rollijn, een harnas, een slipketting, een harnas of nog erger een prikketting of stroomband.

Uiteindelijk heten het niet voor niks hulp-middelen, en deze zullen nooit kunnen vervangen wat voor je hond het belangrijkste is: een rustige zelfverzekerde en duidelijke roedelleider!

Het juiste hulpmiddel hangt af van jou en je hond, en vooral hoe je het introduceert bij hem en toepast op straat. Zo zal een harnas vooral geschikt zijn voor honden die moeten trekken zoals sledehonden omdat de druk over zijn hele lichaam verdeeld wordt en hij er zo het minste last van heeft. Maar er zijn ook honden die bij het aandoen van een harnas juist minder of stoppen met trekken, simpelweg omdat ze denken dat de baas dit van hun verwacht. Het ligt eraan wat je bewust of onbewust je hond hebt aangeleerd.

In het algemeen kan gezegd worden dat een harnas niet voor veel honden is weggelegd omdat je als roedelleider dan, ondanks dit drukvrije harnas, moet aangeven dat je niet wilt dat hij gaat trekken bij het uitlaten. Dit kan best lastig zijn. Ook zijn er slipkettingen, waarbij je de hond onbeperkt kunt verwurgen, die niet voor de meeste mensen zijn weggelegd omdat die eenvoudigweg te vaak, te hard en te veel aan de riem trekken en zo veel druk zetten op een kwetsbare strottenhoofd met alle medische risico’s van dien.

Stroombanden en prikbanden worden voor 99% van de mensen afgeraden omdat hier goed mee omgaan erg moeilijk is en er een groot risico bestaat dat je de hond meer schade toebrengt dan dat hij er beter van wordt. Er blijven eigenlijk maar 2 goede mogelijkheden over om op een goede manier met je hond over straat te lopen; een halsband of een sliplijn met een goed ingestelde stop zodat de nek van de hond nooit teveel druk kan krijgen.

Hoe kun je nu je hond effectief trainen dat je wilt dat hij naast je loopt en niet meer aan de riem trekt?

In 8 stappen het trekken aan de lijn afleren

  1. Zorg dat je hond rustig is en leer hem dat jij hoger in rang bent.

  2. Oefen in een rustige kleine ruimte met weinig prikkels en een beloning die werkt voor je hond.

  3. Loop in cirkels of heen en weer en beloon hem voor het netjes naast of achter je lopen.

  4. Als hij trekt sta meteen stil, zeg niks en kijk hem niet aan.

  5. Als je hond de druk van de lijn afhaalt en naast of achter je loopt loop je pas verder.

  6. Als je 10x succesvol bent in een kamer, doe dit dan in je tuin zonder teveel afleiding.

  7. Als je idem 10X zonder spanning op de lijn in cirkels of heen en weer bent gelopen dan ga je pas in een omgeving met meer prikkels lopen. Heb je de hond zijn aandacht?

  8. Bouw dit uit totdat je in een drukke omgeving zoals een stad met een ontspannen lijn en hond kunt lopen, zodra hij trekt ga je 1 niveau terug totdat je 10X succesvol hebt gelopen met hem.