Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Mijn hond is angstig

Als jouw hond bang is en zich angstig gedraagt kan dit veel plezier bederven in het leven van je hond en de omgang met zijn omgeving. Het is niet het meest voorkomende gedragsprobleem maar wel een die je niet kunt negeren en waarmee je iedere weer geconfronteerd kunt worden. Daarom wil je dit als eigenaar dit het liefst zo snel mogelijk oplossen!

Angst wegnemen

Er zijn helaas geen eenvoudige regels en snelle oplossingen (quick-fix) die je kunt toepassen die voor iedere hond blijken te werken. Wat voor de ene hond werkt hoeft zeker niet voor de andere te werken omdat er zo veel verschillende soorten van angsten bestaan en iedere hond over een eigen karakter en identiteit beschikt.

In mijn dagelijkse praktijk zie ik vaak dat bij de 2 meest voorkomende en hardnekkige gedragsproblemen, t.w. agressie en angstproblemen, waar mijn hulp voor gevraagd steeds dezelfde twee hoofdoorzaken naar voren komen. Bij agressie is dit teveel dominantie bij de hond en bij angst is dit vaak een te sterke binding tussen hond en baas. Hierdoor wordt je hond te afhankelijk van jou en kan belangrijke gebeurtenissen simpelweg niet of minder zelfstandig het hoofd bieden. Je hond kan zich eenvoudigweg niet meer anders dan angstig gedragen. Hij weet niet beter en dit ontwikkeld zich steeds hardnekkiger als je hier niet tijdige professionele hulp bij zoekt.

Wel kan vastgesteld worden welke vorm van angst het is, hoe de hond reageert en hoe wij mensen hierop tot vandaag op hebben gereageerd. De reactie van baasjes op het angstige gedrag van hun hond speelt een belangrijke rol bij een verdere ontwikkeling van dit gedrag.
Dit komt omdat het natuurlijke gedrag van een hond, of eigenlijk iedere dier, hoofdzakelijk instinctief is en wij mensen een veelheid aan emoties hebben, intellectueel zijn en veel minder in het hier en nu leven met onze gedachten. Gevolg hiervan is dat een dier na een spannende gebeurtennis letterlijk de spanning van zich af schudt en verder gaat met waar hij mee bezig was. Mensen daarentegen gaan nadenken over wat er zich heeft afgespeeld, wat er nog meer had kunnen gebeuren en wat dit allemaal niet betekent voor zijn hond. Hierdoor sluiten hond en baas de gebeurtenis niet goed af en blijft deze negatieve gebeurtennis met veel spanning hangen en krijgt het een betekenis voor de hond. Vergeet niet een hond leert door associaties te leggen. Dit zal zijn gedrag in de toekomst gaan beïnvloeden.

De 6 meest voorkomende angsten die voorkomen bij honden in een mensenwereld

1. Mijn hond is bang voor andere onbekende honden.
2. Mijn hond is bang voor mensen
3. Mijn hond is bang in de auto of verkeer
4. Mijn hond rent achter fietsers, joggers, scooters of auto’s aan
5. Mijn hond is bang voor bepaalde geluiden
6. Mijn hond is bang voor de dierenarts of trim(st)er