Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Help, mijn hond luistert niet

Niets is vervelender voor eigenaren dan een hond die maar niet luistert, zeker als je blijft herhalen maar geen resultaat ziet. Behalve dat het vermoeiend is kan het ook tot gevaarlijke situaties leiden. Wat moet je doen om je hond weer in het “gareel’ te krijgen?

Als honden niet luisteren moeten wij mensen nagaan wat er misgaat in communicatie en overdracht. Is het: niet willen, niet kunnen, afgeleid zijn of niet begrijpen? Zijn er belangrijke behoeften van de hond waaraan niet tegemoet gekomen wordt? Ook een medische oorzaak zal eerst uitgesloten moeten worden door een dierenarts voordat hieraan gewerkt kan gaan worden.  Een voorbeeld hiervan zijn Cocker Spaniels die hangoren hebben en daardoor vaker kans op oorinfecties, schimmelinfectie, mijten of een allergie hebben waardoor de gehoorgang gemakkelijk kan beschadigen.

Redenen waarom je hond niet luistert

Als bovenstaande zaken bekeken zijn maar geen oorzaak gevonden kan worden realiseer je dan dat honden anders communiceren dan mensen en dat taal hierbij niet het primaire communicatiemiddel voor honden is zoals dit wel voor mensen is. Honden voelen mensen feilloos aan en een commando “zit” thuis zal in een andere omgeving zoals bijvoorbeeld buiten in eerste instantie niet dezelfde betekenis hebben omdat de omgeving anders is en hij niet kan praten. Hij tast af wat bedoeld wordt en afhankelijk van de reactie van zijn eigenaar en wat hem dit oplevert zal hij zich hierna gaan gedragen. Honden zijn echter opportunisten.

 

Het gaat er dus om de taal van de hond meer te leren spreken en hiermee wordt bedoeld;

   

   • Let op je houding: is deze overeenkomstig en vol vertrouwen?

   • Let op de toon van je stem: straalt deze rust en zekerheid uit of is deze hoog en snel?

   • Geef je de hond de tijd om te doen wat je vraagt of loop je snel door en mag hij alleen ‘horen’?

   • Beloon je het gedrag wat je vraagt? Timing is alles! Een hond die naar je toe komt lopen en gaat zitten waarna hij beloond wordt is alleen maar voor het zitten getraind. Om een beloning (stem/voedsel/affectie) te geven is onderzocht dat dit binnen 1 sec. moet plaatsvinden nadat het gevraagde gedrag heeft plaatsgevonden.

  Jouw commando’s zijn aangeleerd gedrag die hij heeft opgeslagen door eerdere ervaringen en doordat dit hem iets positiefs heeft opgeleverd. Is dit nog steeds het geval? Of is er in de loop der tijd iets veranderd?

  De 7 meest voorkomende oorzaken waarom je hond niet luistert

   1. overladen met informatie en eisen, verbaal en non-verbaal

   2. te veel druk zetten, te weinig tijd nemen

   3. geen of te weinig richting geven

   4. lichaamstaal en verbale communicatie niet in balans

   5. te weinig rust en voorspelbare omgeving

   6. te weinig vertrouwen en respect van hond in eigenaar

   7. te weinig lopen met de hond e/o met verkeerde riemtechniek