Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Help, mijn hond eist de voerbak op

Sommige honden verdedigen hun etensbak en laten niemand erbij komen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden met mensen, kinderen en andere honden in het huishouden. Dit agressieve gedrag is niet moeilijk te herkennen bij je hond. De hond:

 • buigt zich voorover over zijn etensbak
 • laat zijn tanden zien als je te dichtbij komt
 • gromt ter waarschuwing
 • heeft een gespannen lichaamshouding

Waarom eist een hond de voerbak op?

Omdat honden nooit weten wanneer een volgende voermoment voorbij komt, proberen zij controle te krijgen over datgene waarop zij wel invloed kunnen uitoefenen in het hier en nu. Puppy’s eten vaak samen en kunnen bij gebrek aan toezicht en begeleiding de strijd met elkaar aangaan om dit voedsel. Het is dan heel natuurlijk om je eten te gaan verdedigen en hiermee is een basis gelegd voor verder gedrag.

Het is trouwens normaal dat een hond probeert de omgeving gunstig te beïnvloeden om zo een zo prettig mogelijke omgeving te verkrijgen. Het is zijn natuurlijke instinct sinds hij zich aangepast heeft om bij mensen te kunnen leven (domesticatie), echter bij sommige honden kan dit doorslaan en gaat de hond teveel bepalen en opeisen. Zeker als dit succesvol is en mensen dit accepteren of zich hiervan niet bewust zijn, ontwikkeld dit claimgedrag zich succesvol verder.

Baknijd afleren in 5 stappen

 1. sta rechtop voor je hond en laat je hond voor je gaan zitten, zeg niks en kijk hem niet aan.
 2. pas als de hond volledig rustig is met zijn kop naar beneden en oren naar achter en stil laat je hem enkele brokken uit de bak eten die jij in je hand houd
 3. houdt de bak omhoog zodra hij te snel eet, grom of enig ander ongewenst gedrag vertoont
 4. na enkele succesvolle sessies aai je hem lichtjes terwijl je hem laat eten uit de bak
 5. nadat je opnieuw enkele succesvolle sessies hebt gehad zet je de bak op de grond en laat je de hond enkele minuten oplopend tot 15 min wachten in volledige kalmte totdat je rustig het signaal geeft dat hij mag gaan eten

Let op:

 • Indien de hond agressie blijft vertonen breek je de sessie af, loop je weg en probeer je het later opnieuw totdat de hond de associatie legt rust = eten en agressie = geen eten
 • Voeg zelf geen geluid toe, praat niet en negeer hem zodat hij deze connectie z.s.m. kan maken en niet wordt afgeleid door menselijke emoties.
 • als je hond te agressief is of je niet snel resultaat boekt, schakel dan een gedragstherapeut of trainer in die je kan helpen.