Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Help, mijn hond valt uit!

Als jouw hond uitvalt naar andere honden of zelfs naar mensen, gaat dit altijd gepaard met flinke stress en opwinding. Hierdoor worden diverse hormonen aangemaakt zoals cortisol en adrenaline, die op lange termijn chronische stress kunnen veroorzaken met allerlei mogelijke medische complicaties.

Belangrijk is de opbouw in stress en opwinding van je hond tijdig waar te nemen, voordat het te grote proporties heeft aangenomen en jouw hond niet meer aan te sturen is. Een natuurwet is afstand = respect. Als je hiervan gebruik maakt en de afstand tussen de te harde prikkel en je hond vergroot, zul je zien dat zijn stress en opwinding behoorlijk afneemt.

Hiermee voorkom je dat je hond ‘overkookt’ en niet meer aan te sturen is. Ook voorkom je zo dat het gedrag in de toekomst erger wordt. Door herhaling ontstaat gewenning (extinctie) en zal de betekenis van stress in deze specifieke situatie uitdoven. Dit betekent wel dat dezelfde prikkel, of dit nu een specifieke hond of mens is, meerdere keren gepasseerd moet worden waarbij de afstand langzaam kan worden verkleind.

Gedragsprobleem: uitvallende hond
Als hierbij de neus van de hond wordt betrokken zal deze worden afgeleid en de prikkel nog minder betekenis hebben. Wil je hond hiervan niks weten dan is de kans groot dat je te dicht voorbij de prikkel loopt en deze hierdoor te heftig is. Je hond leert dan niks, sterker de stress zal alleen maar meer worden in de toekomst en je probleem groter.

Uitvallen: negeren of boos worden is niet de oplossing.

Veel mensen en hondentrainers zijn uitsluitend bezig met het aanleren d.m.v. positieve beloning van goed gedrag en negeren van ongewenst gedrag. Op zich klinkt dit prettig, echter dit is alleen aan te raden bij licht ongewenst gedrag. Zodra je hond zich echt gaat misdragen heeft hij sturing nodig door zijn roedelleider, anders zullen zijn emoties alleen maar verder oplopen alsook zijn opwinding, waardoor het gedrag extremer wordt i.p.v. dit verminderd.

Ook straffen is niet de oplossing. Decennialange strenge aanpak en harde fysieke correcties zijn wetenschappelijk onderzocht en bleken niet te werken. Erger nog: de problemen leken op zich snel opgelost, maar kwamen op termijn heftiger terug. Je hond wordt dus nog angstiger of onzekerder waardoor hij nog heftiger gaat uitvallen. Ook zul je je moeten bedenken wat te hard straffen met de vertrouwensband met je hond doet? Als deze afneemt wie gaat je hond dan voortaan aansturen?

Uitvallen afleren?

Het oplossen van vaak jarenlang bestaande gedragsproblemen vereisen specialistische kennis en jarenlange ervaring en kunde. Het aansturen   leiding geven aan je hond is een ervaring, net als autorijden dit is. Het kost enige tijd om het onder de knie te krijgen en als je het geluk hebt om een goede instructeur of hondentrainer in de buurt te hebben dan gaat dit leertraject vaak een stuk sneller en ben je succesvoller. Fijn voor baas en hond!