Help, mijn hond kan niet alleen zijn!
Het niet alleen kunnen zijn wordt ook wel verlatingsangst genoemd. Honden zijn roedeldieren en gingen altijd samen met mensen van huis en hadden vaak een taak te verrichten om de baas te helpen, bijvoorbeeld jagen of bewaken. Vandaag de dag is onze maatschappij complexer geworden en gaan de mensen van huis om te werken en dan blijven de honden vaak alleen en ‘werkeloos’ thuis achter. We moeten ons beseffen dat deze situatie voor honden onnatuurlijk is. In de pandemie namen veel mensen honden, waren altijd samen en gingen veel naar buiten. Inmiddels is dit veranderd en liggen veel honden alleen thuis te wachten op de baas en vervelen zich.
Gedrag bij alleen thuis zijn
Als eigenaren het huis verlaten om te gaan werken kan dit allerlei spanningen met zich meebrengen voor een hond. Denk hierbij aan
- druk heen en weerlopen door het huis, het ‘ijsberen’,
- plassen of poepen in huis,
- spullen kapot gaan bijten,
- overmatig gaan huilen of blaffen,
- obsessief aan poten gaan likken of knauwen, soms tot bloedens aan toe.
Alleen thuis blijven zijn trainen
Begin met korte momenten van scheiding tussen jou en je hond en bouw dit rustig uit in tijd en afstand. Het kan helpen om voor enig afleiding te zorgen middels een botje of iets dergelijks, maar belangrijker is om rustig en zelfverzekerd te blijven en je hond niet te enthousiast te begroeten bij afscheid of ‘aankomst’. Doe alsof het normaal is, praat niet en geef hem/haar pas weer aandacht als hij/zij enige tijd rustig is gaan liggen en dit op enige afstand van je!
Lukt het alleen zijn van je hond niet?
Schakel dan een ervaren gedragstrainer, zoals Marcel Gloudemans, in omdat die meerdere oefeningen en leerprincipes weet toe te passen, waarmee snel resultaat geboekt kan worden. Wees hier op tijd bij, het liefste nog voordat dit een dagelijks en hardnekkig patroon wordt. Honden kunnen snel leren als het op de juiste manier wordt aangeleerd en laten we eerlijk zijn: wie wil er niet een hond die alleen thuis kan blijven?