Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Help, mijn hond kan niet alleen zijn!

Het niet alleen kunnen zijn wordt ook wel verlatingsangst genoemd. Honden zijn roedeldieren en gingen altijd samen met mensen van huis en hadden vaak een taak te verrichten om de baas te helpen, bijvoorbeeld jagen of bewaken. Vandaag de dag is onze maatschappij complexer geworden en gaan de mensen van huis om te werken en dan blijven de honden vaak alleen en ‘werkeloos’ thuis achter. We moeten ons beseffen dat deze situatie voor honden onnatuurlijk is. In de pandemie namen veel mensen honden, waren altijd samen en gingen veel naar buiten. Inmiddels is dit veranderd en liggen veel honden alleen thuis te wachten op de baas en vervelen zich. 

Gedrag bij alleen thuis zijn

Als eigenaren het huis verlaten om te gaan werken kan dit allerlei spanningen met zich meebrengen voor een hond. Denk hierbij aan

  • druk heen en weerlopen door het huis, het ‘ijsberen’,
  • plassen of poepen in huis,
  • spullen kapot gaan bijten,
  • overmatig gaan huilen of blaffen,
  • obsessief aan poten gaan likken of knauwen, soms tot bloedens aan toe.
Gedragsprobleem: niet alleen kunnen zijn
Wat opvalt is dat veel honden die hiervan last hebben vaak de baas in huis overal volgen en zijn aandacht opeisen. De hond protesteert (blaf/jankt) als er een tussendeur gesloten wordt en hij niet bij zijn baasje kan zijn. De hond springt dan tegen de deur op. Om dit lastige gedrag voor te zijn hebben mensen er daarom de gewoonte van gemaakt om hun hond 24/7 bij hen te laten als ze thuis zijn. In feite leert de hond hiermee dus niet om van de baasjes tijdelijk gescheiden te kunnen zijn en zich hierbij te ontspannen. Gevolg is dat een grote scheiding, waarbij de baas het huis gaat verlaten om te gaan werken, boodschappen doen of naar vrienden denkt te kunnen gaan, hiermee onmogelijk wordt zonder grote spanningen bij de hond te veroorzaken.

Alleen thuis blijven zijn trainen

Begin met korte momenten van scheiding tussen jou en je hond en bouw dit rustig uit in tijd en afstand. Het kan helpen om voor enig afleiding te zorgen middels een botje of iets dergelijks, maar belangrijker is om rustig en zelfverzekerd te blijven en je hond niet te enthousiast te begroeten bij afscheid of ‘aankomst’. Doe alsof het normaal is, praat niet en geef hem/haar pas weer aandacht als hij/zij enige tijd rustig is gaan liggen en dit op enige afstand van je!

Als je je hond een paar meter verder kunt leggen en hij blijft enkele minuten rustig blijft liggen en rusten, realiseer je dan dat het verder vooral een kwestie is van opbouwen in tijd en afstand. Een veel voorkomende fout bij ons mensen is dat wij vooral opgewonden honden belonen, terwijl we rustige honden willen. Echter wie beloont een rustige hond? En hoe doe je dit dan?
Negeer vervelend gedrag zo veel als mogelijk en wordt niet boos als je terugkomt en er is iets kapot gebeten! Je hond begrijpt dit niet en wordt nog banger als blijkt dat hij bij terugkomst te maken krijgt met een boze of gefrustreerde baas. Indien spullen regelmatig kapot gebeten worden als de hond alleen is berg deze dan op, zodat je je hond opzet voor succes en de problemen zo klein mogelijk maakt!

Lukt het alleen zijn van je hond niet?

Schakel dan een ervaren gedragstrainer, zoals Marcel Gloudemans, in omdat die meerdere oefeningen en leerprincipes weet toe te passen, waarmee snel resultaat geboekt kan worden. Wees hier op tijd bij, het liefste nog voordat dit een dagelijks en hardnekkig patroon wordt. Honden kunnen snel leren als het op de juiste manier wordt aangeleerd en laten we eerlijk zijn: wie wil er niet een hond die alleen thuis kan blijven?