Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Help, mijn hond springt op!

Veel mensen vinden het onprettig of intimiderend als een hond tegen hen opspringt. Vooral voor kinderen kan dit een overweldigende gebeurtenis zijn, een slechte start van hun relatie met honden! Dit opspringen gebeurt vooral bij binnenkomst c.q. ontmoeting met gezinsleden of visite, als de hond even alleen is geweest of tijdelijk in een andere ruimte is verbleven.

Zodra je weet waarom je hond dit opspringen doet en wat zijn behoeften en leermogelijkheden zijn, kun je beginnen hier verandering in aan te brengen. In de meeste gevallen springen honden op om de mensen te begroeten. Dit is gedrag van toen ze een pup waren en dat door mensen als schattig ervaren en beloond wordt. Dominantie speelt in de meeste gevallen geen rol, alhoewel dit voor mensen natuurlijk anders aanvoelt. Nu de hond volwassen is geworden en groter ervaren mensen dit bij grote honden als vervelend. De hond vertoont echter hetzelfde gedrag als toen hij een pup was en begrijpt niet waarom dit nu niet meer mag.

Opspringende hond

In 6 stappen het opspringen afleren (in 1 trainingssessie)

  1. Vraag iedereen om rustig binnen te komen, langzaam, en de hond te negeren
  2. Zodra de hond aan komt lopen, omdraaien, stil staan, negeren, geen oogcontact, niets zeggen
  3. Wacht totdat de hond opgeeft en let op je lichaamshouding en energie: blijft rustig!
  4. Zodra de hond opgeeft: loop rustig verder en ga zitten
  5. Wacht 3-5 min. Roep de hond daarna bij je, begroet en beloon hem
  6. Wacht totdat de hond weer rustig is gaan liggen en loop weer naar buiten en herhaal deze procedure.

Het aantal herhalingen zal het leerproces van de hond stimuleren en zodra de hond begrijpt wat van hem verwacht wordt kun je de tijd opbouwen, waarna hij begroet/beloond wordt.

Lukt het afleren van het opspringen niet?

Schakel dan een ervaren gedragstrainer, zoals Marcel Gloudemans, in omdat die meerdere oefeningen en leerprincipes weet toe te passen, waarmee snel resultaat geboekt kan worden. Wees hier op tijd bij, het liefste nog voordat dit een dagelijks en hardnekkig patroon wordt. Honden kunnen snel leren als het op de juiste manier wordt aangeleerd en laten we eerlijk zijn: wie wil niet een rustige hond bij binnenkomst want het leven is tenslotte al hectisch en druk genoeg, toch?