Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Help, mijn hond blaft continu!

Honden zien blaffen als een manier van communicatie naar hun omgeving. Vaak is dit voortgekomen uit prikkels zoals een deurbel of andere honden die voorbij komen lopen, al dan niet blaffend. Op het moment dat de eigenaar in het begin niet aangeeft wat hij verlangt van de hond, zal deze zelf bepalen of hij zal reageren met blaffen en hoe vaak. Hoe langer dit voortduurt en de hond niet wordt aangegeven wat van hem verwacht wordt, hoe hardnekkiger dit probleem zal worden. In feite wordt het zelfbelonend gedrag, wat naar verloop van tijd geconditioneerd is door alle herhalingen.

Gedragsprobleem: blaffende hond

Waarom blaft een hond?

Honden kunnen blaffen om verschillende redenen:

  • Om hun territorium te verdedigen tegen anderen mensen of honden. Dit is een lage indrukwekkende blaf.
  • Het begroeten van mensen of honden.
  • Reactief blaffen als andere honden beginnen. Dit gebeurt vaak bij hondenpensions en in asielen.
  • Neurotisch aanhoudend blaffen. Hierbij lopen honden vaak in een rondje of doen ander repeterend gedrag, vaak met als doel hun overtollige energie kwijtraken. Frustratie speelt hierbij vaak een rol.
  • Waarschuwen tegen andere honden of mensen die dicht bij of in hun territorium komen zonder toestemming.
  • Aandacht vragen van de baas. Bijvoorbeeld tijdens etenstijd of uitlaattijd.
Bij veel ongewenst gedrag speelt de gemoedstoestand van de hond een belangrijke rol. De begeleiding van de eigenaren of het ontbreken van begeleiding. zoals bij afwezigheid altijd het geval is.

Oplossing voor blaffende hond

Zodra de eigenaren beschikken over de juiste technieken en zij, in de ogen van de hond, roedelleider kunnen zijn, kunnen zij de hond aansturen en het gedrag veranderen. Hierbij zal wel enige kennis en kunde nodig zijn die niet gemakkelijk zichzelf eigen gemaakt kan worden. Blaffen is één van de meest hardnekkige problemen die op grote schaal voortkomen bij hondeneigenaren. Overweeg om als snel en blijvend resultaat geboekt moet worden en je teleurstellingen wilt voorkomen om een gedragstherapeut in te schakelen die je hierbij professioneel kan helpen.