Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Rehabilitatie Mechelse herders

De wanhopige eigenaresse van 3 agressieve Mechelse herders benaderde mij in wanhoop. Via Hondencentrum Claudia, waar ook politie- en speurhonden worden opgeleid, was ze doorverwezen naar Marcel Dog Training.  

Ze waren net weer terug bij hun bazin en deze wist dat ze meteen een goede, ervaren gedragsdeskundige moest inschakelen. De Mechelaars vielen niet alleen uit naar andere honden, maar ook door pure opwinding en frustratie hapten ze naar hun baasje. Dit resulteerde in lichamelijke verwondingen, maar had ook mentale gevolgen: een enorme deuk in haar zelfvertrouwen. Maar ook het vertrouwen van haar in haar roedel was weg. Uitlaten ging niet meer, hoe nu verder?

Analyseren gedragsproblemen

Na het eerste telefonische contact werd meteen een uitgebreid thuisconsult ingepland om de situatie te analyseren en een trainingsplan op te stellen.

Tijdens het eerste thuisconsult konden we elkaar amper verstaan vanwege het continue harde geblaf en het dreigende opspringen van de honden tegen de ramen. Hier stonden namelijk de drie Mechelse herders klaar om hun baas en territorium te verdedigen tegen deze indringer.

Na mijn analyse zijn we meteen met de honden aan het werk gegaan en hebben we ze (met muilkorf) een voor een mee naar buiten genomen om een gezonde en duidelijke packwalk te gaan maken, waarbij het baasje en de honden werd geleerd hoe ze beter met elkaar konden omgaan. Hierdoor waren ze vrij snel in staat om rustig te volgen in plaats van opgewonden de straten af te scannen en iedereen weg te blaffen en jagen. Meteen viel op hoe opgefokt en gefrustreerd de honden waren geworden. In alle commotie slaagde een van de honden erin om haar muilkorf af te krijgen terwijl ik ermee in de gang stond.

Met rust, zelfverzekerdheid en de juiste techniek slaagde ik erin om er toch mee naar buiten te kunnen lopen en de eerste basisbeginselen bij te brengen. Het was nog oppassen geblazen maar haar agressie begon te verdwijnen en accepteerde ze rustige aansturingen. Belangrijker was dat haar baasje al een uur later op een totaal andere manier met veel meer ontspanning en vertrouwen met haar kon lopen. Door andere technieken toe te passen kregen de honden meer vertrouwen en respect in hun baasje en dit was volstrekt wederzijds.

Het onmogelijke bleek mogelijk: binnen één week kon ze zelf, weliswaar nog onder begeleiding, met al haar 3 ‘onhandelbare’ Mechelaars tegelijkertijd lopen, een fantastisch resultaat!

Socialisatie

Enige tijd hierna zijn we gestart met het opnieuw socialiseren van de Mechelse herders, aangezien ze al een jaar lang weg werden gehouden van andere honden en mensen. Hierdoor hadden ze een serieuze ontwikkelachterstand opgelopen. Aangezien ze nog jong waren konden we dit maar beter snel oppakken.

Het enige wat de honden met succes geleerd hadden was om honden op afstand te houden door te blaffen, uitvallen of te happen. Tijdens 1 van de sessies maakten ze kennis met mijn herdershond Skye. Toen de spanning teveel werd verviel één van de Mechelse herders in haar aangeleerde gedrag en haalde ze uit. Alleen door rustig en zelfverzekerd te blijven en de riem op een juiste manier te hanteren kon ik aangeven dat dit niet wenselijk is en stopte ze meteen met uitvallen.

Onder leiding van Marcel Dog Training ontwikkelde de honden nieuw gedrag. Hernieuwd vertrouwen in andere honden en mensen is gaan groeien door dit regelmatig te oefenen in de praktijk. Een belangrijke basis en start is gemaakt in de ontwikkeling van deze trouwe Mechelse herders en kan alleen maar beter worden.