Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

Gedragsproblemen bij een Rodesian Ridgeback

Deze Ridgeback had een aantal serieuze gedragsproblemen waaronder zijn onverwachte agressie naar andere honden of mensen. Hij viel regelmatig uit naar andere honden en had thuis ook last van territoriale driften naar honden én mensen. Door een gebrekkige socialisatie tijdens de corona crisis en een verkeerde aanpak door eerdere hondenscholen, hebben de eigenaren geen geluk gehad en is zijn agressieve gedrag steeds verder geëscaleerd. Op een gegeven moment konden de eigenaren niet meer normaal over straat lopen met hun hond.

Omdat de hond continu uitviel naar andere honden, gingen ze logischerwijs steeds minder wandelen, met als gevolg dat de frustratie en agressie bij de hond verder toenamen. 

De Rodesian Ridgeback

Een Rhodesian ridgeback beschikt op zijn rug over fraaie “kam” die tegen de groeirichting van zijn haren in groeien en wordt daarom ook wel ‘pronkrug’ genoemd. Ze zijn enorm moedig en atletisch en worden vaak als waak- en jachthond gebruikt, omdat ze vroeger In Afrika werd gefokt om op groot wild zoals leeuwen te jagen. Beslist geen hond dus om als mens de strijd mee aan te willen gaan! Hij is slim, loyaal en eigenzinnig en wekt daardoor bij veel hondenliefhebbers de interesse. Pas na 2 jaar is de puberteit voorbij en in deze tijd worden eigenaren enorm gestrest en wordt hun geduld op de proef gesteld, zoals ook hier bleek. De uitdaging is om liefdevol maar consequent te zijn en de rol van roedelleider op te eisen, echter wel op een positieve manier gezien de kracht die deze hond bezit.

De meest voorkomende gedragsproblemen die ik bij dit ras in de praktijk tegenkom kunnen in de praktijk verschillende symptomen vertonen. Agressie tegenover mensen of andere dieren, verlatingsangst, overmatig blaffen of destructief gedrag zijn enkele tekenen van problematisch gedrag. Deze problemen kunnen vele oorzaken hebben o.a. een gebrek aan goede socialisatie, onvoldoende training of mentale uitdaging, genetische aanleg of onvolledig leiderschap. Gelukkig bleken we met het versterken van het leiderschap de sleutel in handen te hebben om de hond weer onder controle te kunnen krijgen en zijn leerproces weer op gang te krijgen. Maar dat dit in het begin er nog spannend uit zag kun je in het onderstaande filmpje wel zien.

Gedragsprobleem aanpakken

Een aantal weken later is goed te zien dat de aandacht van de Ridgeback (weer) bij de baas ligt, in plaats op de omgeving. Ook is er respect en vertrouwen van de hond in de baasjes, wat maakt dat hond veel gemakkelijker en prettiger is in de omgang. De baasjes en de hond “snappen” elkaar. De hond vertrouwt zijn baasjes en heeft bovendien een natuurlijk respect, zodat gezonde grenzen het sociale leven weer mogelijk maken. Het leven is weer leuk en ontspannen en in het filmpje zie je de eerste keer dat hij samen met de trainingshond van Marcel Skye heerlijk los kan lopen en ravotten samen in het bos.

Het vertrouwen van het baasje in de hond maar ook van de hond in het baasje heeft een ongelofelijke boost gekregen!

Persoonlijke aandacht

Bij een training van MDT krijgen jij en je hond persoonlijke aandacht van een professionele hondentrainer, die jou en je hond leert begrijpen als geen ander. Met gerichte oefeningen en deskundige begeleiding kun je snel en effectief werken aan gedragsproblemen, gehoorzaamheid en socialisatie.

Investeer vandaag nog in de toekomst van je hond. Kies voor een hondentraining van Marcel Dog Training en zie hoe je trouwe metgezel transformeert in een goed opgevoede, zelfverzekerde en gelukkige hond. Hiervan kun je nog jarenlang plezier hebben en ontspannen samen optrekken.