Het gedrag dat je wél wilt

Marcel Dog Training

De look-a-like leeuw die uitviel naar honden

Jeannette
Jeannette
Lees verder
Onze Leonberger Finn van anderhalf jaar is zich steeds meer aan het focussen op andere honden tijdens het wandelen. Gaat blaffen en springen, lijkt agressief maar dat is hij totaal niet. Dus toch enthousiasme? Lees zoveel tips, maar wil graag de juiste begeleiding want wandelen wordt er steeds minder leuk door.

De eigenaren van deze imposante Leonberger namen contact met mij op, omdat ze niet meer normaal over straat konden lopen zonder dat deze kerel uitviel naar alle andere honden die hij tegenkwam of in de verte al in het vizier had. Niet alleen omdat hij op een leeuw lijkt en indrukwekkend naar andere mensen overkomt, maar vooral omdat hij met zijn 60 kilo schoon aan de haak gewoonweg(simpel?) niet te houden is (als hij uitvalt).

Als je weet dat er 2 Leonbergers in hetzelfde huis wonen en 1 regelmatig op bezoek komt, dan is het probleem in krachtsverhouding overduidelijk 😉

Het krachtige gegrom en geblaf maakt dat mensen en honden bang worden en afstand houden waardoor het gedrag van de Leonberger(s) succesvol is en dus toeneemt. Gedrag dat de baasjes niet wilden. Ze wilden juist ontspannen met hun honden andere honden kunnen passeren, maar hoe dan?

Gedrag Leonberger veranderen

Uiteraard zijn de methodes die ik toepas om honden te rehabiliteren diervriendelijk en hebben niks te maken met fysiek aanpakken, straffen of onderdrukken van slecht gedrag. Ze zijn juist bedoeld om honden mentaal en vanuit hun gemoedstoestand te bereiken en het goede te stimuleren i.p.v. fysieke aanpak. Vroeger en helaas vandaag de dag nog steeds wordt dit op veel plekken nog steeds toegepast om honden ‘te leren’.

Mijn aanpak bleek bij de Leonberger goed aan te slaan en deze kerel kreeg de smaak snel te pakken, zodat er zowel binnen als ook buiten vriendelijker gedrag begon te ontstaan en hij met steeds minder weerstand en meer plezier zijn baasje begon te volgen.

Toen de eigenaren een juiste riemtechniek en houding aanleerden konden zij hun hond steeds beter begeleiden langs andere honden en meer en meer ontspannen buiten gaan lopen en genieten van de wandeling en alle honden die ze tegenkwamen.

Het begrijpen van het gedrag van hun hond en het aanleren van nieuwe technieken is nooit een quick-fix die in een uurtje kan worden aangeleerd maar in een paar weken is het nieuwe gedrag van baas en hond indrukwekkend om te zien!

(Goed dat de eigenaren zich hiervoor inzetten. Hier gaan zij samen met hun honden jarenlang plezier aan beleven!)

Ook het gedrag van uw hond blijvend veranderen? Ik help u met plezier.