Een wanhopig gezin benaderde mij met de vraag of ik hun Duitse herder met ernstige gedragsproblemen kon overnemen. Ze konden niet langer met de situatie omgaan omdat ze meerdere honden hadden, waaronder een Alaska-malamute, en deze continu met elkaar vochten, met bloederige gevolgen. Deuren, meubels en andere voorwerpen werden vernield door hun agressieve gedrag.
Bovendien werd de herder alleen laat in de avond uitgelaten, wanneer er bijna geen andere mensen met honden aanwezig waren, omdat hij agressief reageerde op elke hond, wild trok aan de riem en agressief blafte. Dit gezin had de herder overgenomen van anderen, en zij waren niet de eerste eigenaren. Wat was hier aan de hand?
De Duitse herder had een moeilijke start in het leven, waarbij eerdere eigenaren niet de tijd of kennis hadden om hem op de juiste manier kennis te laten maken met andere honden. Of het nu door tijdgebrek kwam of doordat ze overweldigd waren door het gedrag van de jonge herder, zullen we nooit weten. Helaas resulteerde dit in een verstoring van zijn ontwikkeling en socialisatie op een cruciaal moment. Het gevolg was een eenzame hond die niet gewend was aan veel prikkels en op een gegeven moment een zeer succesvolle strategie ontwikkelde om om te gaan met enge honden of andere mannen: bevriezen, hard aan de riem trekken, vooruit schieten, happen en agressief blaffen en staren. Hoe succesvoller dit gedrag werd, hoe erger en intenser het werd.
Om de balans in het leven van de Duitse herder te herstellen, werd een intensief trainingsprogramma toegepast. De sleutel was om de hond geleidelijk en rustig bloot te stellen aan nieuwe prikkels. Door gewenst gedrag positief te belonen (positieve bekrachtiging) en de hond te laten begrijpen dat ongewenst gedrag geen beloning opleverde (negatieve correctie), werd verdere escalatie van angstig en daardoor agressief gedrag voorkomen.
Ondanks de goede bedoelingen van mensen met honden, worden eigenaren vaak boos op hun hond zodra deze agressief gedrag vertoont. Zonder de onderliggende oorzaak te achterhalen, belanden baas en hond in een neerwaartse spiraal waarbij menselijke emoties zoals angst, irritatie, opwinding en frustratie het gedrag van de hond voeden en verergeren. Dit leidt ertoe dat veel honden in een asiel terechtkomen, waar het agressieve gedrag aanhoudt en het proces zich herhaalt bij nieuwe eigenaren. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot ernstige bijtincidenten, isolatie van de hond en euthanasie.
Door de hond keuzes te laten maken en gewenst gedrag te belonen, kan er bewuste gedragsverandering plaatsvinden bij de Duitse herder. Honden zijn opportunistische wezens, en door ongewenst gedrag te negeren, beloningen achterwege te laten of lichte correcties toe te passen, kan escalatie worden voorkomen.
Aan de andere kant groeit gewenst gedrag door beloning, waardoor de hond dit gedrag vaker zal vertonen. Het implementeren van deze technieken in de praktijk is echter niet gemakkelijk, omdat het vereist dat men weet hoe adequaat te reageren en menselijke emoties onder controle te houden. Daarom is het raadzaam om bij ernstige gedragsproblemen een ervaren gedragsspecialist te raadplegen. Door dit te doen, komt men zo snel mogelijk in een positieve opwaartse spiraal met de hond terecht en kan men weer genieten van ontspannen wandelingen.
Het verhaal van de Duitse herder die telkens herplaatst werd, benadrukt het belang van vroegtijdige socialisatie en de juiste training. Het verwaarlozen van deze essentiële aspecten kan leiden tot ernstige gedragsproblemen die moeilijk aan te pakken zijn.
Echter, met de juiste aanpak en de hulp van ervaren professionals, is het mogelijk om balans en harmonie te herstellen in het leven van de hond. Door de onderliggende oorzaken van agressie te begrijpen en positieve beloningstechnieken toe te passen, kunnen we een positieve omgeving creëren waarin zowel de hond als de eigenaar kunnen genieten van een ontspannen en vervullende relatie.
Onthoud dat het nooit te laat is om hulp te zoeken en een positieve verandering te bewerkstelligen voor je geliefde viervoeter!
Zie hier hoe de herder zich ontpopt als echte gezinshond en helpt graven en in alle rust kan genieten van alle wandelende mensen en honden
Oosterhout, Tilburg, Breda, Made, Den Hout, Etten-Leur, Roosendaal, Raamsdonk, Raamsdonkveer, Waspik, Sprang-Capelle, Kaatsheuvel, Rijen Gilze, Drunen, Werkendam, Gorinchem, Arkel, Zevenbergen, Klundert, Hoogstraten, Baarle-Nassau, Zevenbergen, Oudenbosch, Ulvenhout, Chaam, Strijbeek, Ulicoten, Prinsenbeek, ’s-Gravenmoer, Hank, Dussen, Almkerk, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Zevenbergschen Hoek, Hoeven, Wagenberg, Galder, Ulicoten, Riel, Goirle, Molenschot, Schaluinen, Ravels, Brasschaat, Kapellen, Schoten, Antwerpen, Essen.